Dit is precies zoals ik het voor ogen had

Interview Ali Dede Car (Il Fiore B.V.), 27 juli 2022
Verkoop Hotel & Restaurant Il Fiore in Amsterdam


Over hard werken hoeft niemand hem iets uit te leggen. Ali Dede Car begon met niets en werkte 34 jaar keihard om uiteindelijk meerdere succesvolle restaurants en hotels in Amsterdam te realiseren. Pasgeleden deed hij de grootste van de hand. Forvalue was erbij.

Achthonderd gulden. Dat was wat Ali had op het moment dat hij besloot een eigen restaurant te beginnen aan de Lindengracht in Amsterdam. “Het was een leeg pand met een horecabestemming”, begint Ali. “Aan de verhuurder vertelde ik dat ik nog geen geld had voor de huur, maar dat ik wel het volste vertrouwen had in mezelf. Hij bood aan dat ik tijdens de verbouwing nog geen huur hoefde te betalen. Zo heb ik mijn eerste zaak kunnen beginnen.”

Ambitie wint het van budget

Een leeg pand verbouwen tot een restaurant kost natuurlijk geld, meer dan achthonderd gulden. “Ik schakelde vrienden en familie in en ging ’s avonds op zoek naar weggegooide tafels en stoelen. Daarmee heb ik mijn hele zaak vol gezet. Natuurlijk had ik nog geld nodig om echt te kunnen starten. Daarvoor klopte ik aan bij de bank. Die verwees me eerst door naar een accountant voor een begroting en kapitaalsverklaring. Ik wist niet eens wat begroting en kapitaal betekende.”

Uiteindelijk had Ali alle papieren geregeld. “De adviseur van de bank was niet onder de indruk van mijn cijfers en bij elkaar geraapte meubels, maar wat hem wel overtuigde om me de lening te verstrekken, was mijn manier van denken en doen.”

Wie tien minuten met Ali spreekt, begrijpt dat wel. De energie spat van hem af. Het heeft hem uiteindelijk ver gebracht. Ali zag overal kansen en greep ze. “Zo heb ik een keer een caf├ę goedkoop kunnen kopen en later weer voor veel geld van de hand gedaan. Mede daardoor heb ik destijds het pand aan de Lindengracht kunnen kopen. De toenmalige eigenaar, Jan Hessels, gunde het me.”

Verkoop

Na 34 jaar ondernemerschap vindt Ali het nu tijd om een stapje terug te doen. “Het was nu mijn beurt om jonge mensen een kans te kunnen. Ik besloot de exploitatie van mijn eerste en grootste bedrijf, Hotel-Restaurant Il Fiore aan de Lindengracht, te verkopen en schakelde daar Forvalue voor in. Dorus had me al eens heel goed met een taxatie geholpen. Hij en Matthias hebben nu samen de verkoop begeleid.”

Van een leien dakje ging de verkoop allerminst. “Matthias had al heel snel ge├»nteresseerden gevonden. Er volgde een lang proces waarbij de onderhandelingen niet vanzelf gingen. Hoewel het proces veel van iedereen vergde, heb ik aan Dorus en Matthias nooit gemerkt dat zij het beu waren of dat zij kwaad werden. Ze bleven altijd positief en probeerden beide partijen bijeen te brengen.”

De aanhouder wint

Uiteindelijk is dat ook gelukt. “De verkoop is rond. Ik ben nog steeds betrokken als verhuurder en help ook graag mee in de zaak als dat nodig is. De nieuwe eigenaar kan altijd bij me aankloppen voor hulp of advies. Ik ben zo blij dat het nu zo loopt. Dit is precies zoals ik het voor ogen had. En inmiddels geniet ik voor het eerst in 34 jaar van een lange vakantie zonder zorgen aan mijn hoofd. Het is heerlijk!”


Opgesteld door: Kim de Booij
DMARCKade B Communicatie

deel dit artikel:

Naar aanleiding van dit
artikel contact opnemen?