Een pareltje in Amsterdam

Interview Dook Noij,  Jan-Willem Kluit en Trudy Ammerlaan (Coöperatie De Windketel U.A.), 2 februari 2024
Verkoop Hotel de Windketel te Amsterdam


Amsterdam heeft talloze hotels, maar het boutiquehotel De Windketel – een achthoekig torentje van 44 m² verdeeld over drie etages – is werkelijk uniek. Op 1 februari 2024 kreeg dit hotel een nieuwe eigenaar: Drie Amsterdamse vrienden met passie voor deze parel. Het is klein in formaat, maar groots in kwaliteit van de locatie. Het gebouw ademt de zichtbare liefde en aandacht die het pand jarenlang kreeg van de voormalige eigenaren. Matthias Jonkman van Forvalue begeleidde de verkoop, tot volle tevredenheid van alle betrokkenen.

Industrieel erfgoed

Het windketelgebouw uit 1897 was onderdeel van het gemeentelijk waterleidingbedrijf in Amsterdam en behoort dus tot ons industrieel erfgoed in stadsdeel Westerpark. Omwonenden verenigd in een coöperatie kochten in 2003 het verwaarloosde gebouwtje. Ze renoveerden het volledig, naar ontwerp van architect Paul Westerman. Slechts 44 m² maar zeer compleet, met een subliem staaltje inrichting in Dutch Design.

Het geheim van 20 jaar samenwerking met 10 eigenaren

Dook Noij – een van de voormalige eigenaren – vertelt hoe het begon: “Wij woonden in het naastgelegen magazijngebouw en vonden het jammer dat het windketelgebouw er zo slecht bijstond. Er ontstonden mooie plannen om daar wat aan te doen. Het heeft even geduurd, maar het lukte om het gebouw te kopen en aan te pakken. We hadden ervaring door het ontwikkelen van het magazijngebouw. Verdeeld over verschillende commissies hebben we al die waardevolle kennis ook in De Windketel gestopt.” “Dat is onze kracht en een belangrijke basis voor 20 jaar succesvolle samenwerking,” vult Jan-Willem Kluit aan. Ook hij is eigenaar van het eerste uur.

Trouwe gasten blijven

Trudy Ammerlaan voegde zich vijf jaar geleden bij de groep. Dat was ook het moment dat Forvalue in beeld kwam. Dorus Helsen deed de taxatie zodat Trudy kon instappen. Zij heeft zich vooral op de verhuur van De Windketel gericht. “Met plezier hebben we deze unieke plek verhuurd. Maar nu werd het voor ons tijd om te stoppen. Onze trouwe gasten wilden heel graag dat De Windketel beschikbaar zou blijven voor logies, en ook wij wilden dat. We hebben bij de verkoop niet alleen gekeken naar het bod van de potentiële koper, maar ook naar hun verhaal. In de nieuwe eigenaren hebben we veel vertrouwen. De drie vrienden hebben mooie ideeën en al ervaring.” “Zij zijn een soort jongere versie van ons”, grapt Jan-Willem.

Van discussie naar eensgezindheid

Jan-Willem vervolgt: “Het was een moeilijke beslissing om te stoppen met De Windketel. Als in een Poolse Landdag hebben we hier in het voorjaar 2023 uitgebreid met zijn allen over gesproken. In de zomer was de kogel door de kerk. Na de opstart kwam het verkoopproces in oktober goed op gang. Er was heel veel belangstelling en er werd al snel overboden. Uiteindelijk zijn we verdergegaan met vijf gegadigden, en kwamen we tot een unanieme keus voor de huidige koper.”

Dik tevreden

“Forvalue biedt een hele intensieve begeleiding,” licht Dook toe. “Ze kennen de markt en geven goede objectieve adviezen. Ik had bijna dagelijks contract met Matthias, via Whatsapp of telefonisch. Elk puntje van aandacht werd nog even bekeken, er werd achteraan gegaan en hij was altijd bereid om dingen uit te leggen.” Jan-Willem sluit af: “We zijn in de buurt bezig met iets, en hebben Forvalue al gevraagd of ze ook begeleiden bij de aankoop van dit pand. Nou, als dat geen bewijs is van onze tevredenheid!”

   

   


Interview door Laura van den Boogaard
Lank Communicatie

deel dit artikel:

Naar aanleiding van dit
artikel contact opnemen?