Van bedreiging naar geweldige kans

“We kunnen door met onze plannen want we zijn eruit met de exploitant Postillion Hotels,” zegt Bram Polak enthousiast. Hij is de eigenaar van de Veerse Toren in Raamsdonksveer. De 100-jarige watertoren vormt het hart van ambitieuze plannen die in 2026 tot een metamorfose van de toren en omgeving gaan leiden. Forvalue begeleidde het traject om een goede exploitant te vinden en de afspraken vast te leggen.

De plannen zien er prachtig uit. Het nog te bouwen complex krijgt 150 kamers, congres- en vergaderfaciliteiten, restaurant met terras aan het water en een skybar. De watertoren wordt in oude glorie hersteld en de historische Napoleonroute weer zichtbaar gemaakt. “Mijn vader betrok de toren in 1987 als een bouwval en knapte het met veel passie op als locatie voor zijn kunstbedrijf Business Art Service. In 2008 heb ik het bedrijf en de locatie overgenomen. De toren is voor mij bijzonder en dierbaar; hij is verbonden met mijn vader en onze familiegeschiedenis.”

De Veerse Toren is een rijksmonument en ligt vlak naast Hooipolder, het knooppunt dat door het Tracébesluit A27 helemaal op de schop gaat. Dit leek een bedreiging, omdat Rijkswaterstaat een stuk grond wilde onteigenen waardoor het kantoorpand niet goed bruikbaar meer zou zijn. Inmiddels is dat ruimschoots goedgemaakt door de uitbreiding van het terrein richting het water en de natuur. Business Art Service is verhuisd naar Utrecht. De aanpassing van het knooppunt blijkt dus juist een kans, voor een nieuwe bestemming voor de toren en méér: voor ontwikkeling van toerisme, van natuur en van dit stijlvolle hotel-restaurant op een plek waar een tekort aan horeca is. Ook de gemeente Geertruidenberg (waar Raamsdonksveer bij hoort) is actief betrokken. Zij richten zich met name op de ontwikkeling van het naastgelegen Veerse plassengebied.

Bram Polak: “Forvalue is veel verder gegaan in haar opdracht dan ik had mogen verwachten. Er waren al vroeg meerdere geïnteresseerde partijen. Dorus Helsen heeft me uitstekend geholpen bij de keuze voor de exploitant die het beste past, zowel zakelijk als bij mijn persoonlijke wensen. Forvalue is heel deskundig als het gaat om horecavastgoed. Maar het zijn de menselijke kwaliteiten van Dorus die voor mij het grote verschil hebben gemaakt. Dat sloot heel goed aan bij hoe ik graag zakendoe; open en vanuit vertrouwen.”

Hoe nu verder? De komende maanden zijn nodig voor de voorbereiding van de bouw, die in 2024 start. Als alles volgens planning loopt, dan opent het nieuwe Postillion Hotel met de naam ‘Postillion Hotel Breda-Biesbosch’ in 2026. Tegen die tijd is ook de aanpassing van knooppunt Hooipolder klaar.


Opgesteld door: Laura van den Boogaard
Lank Communicatie

deel dit artikel:

Naar aanleiding van dit
artikel contact opnemen?