Geen havermelkcappuccino, maar ouderwetse filterkoffie

Artikel Parool, 2 juli 2023


Verstopt in de Jordaan, op de hoek van de Boomstraat, zit een nieuw buurtzaakje: R. de Rosa. Een café waar je koffie in de zon kan drinken met een boek, spelletjes kan spelen met familie of uitgebreid kan borrelen met vrienden tot ’s avonds laat.

Bij elke bestelling in café R. de Rosa krijg je een fles water en een bakje met maïsnootjes. BEELD JAKOB VAN VLIET

Een diner-, wijn- of koffiebar zijn we niet, maar je kunt het er wel allemaal krijgen,” zegt mede-eigenaar Floris Burgers (27). Met zijn vrienden Marieke Lensvelt (31) en Leonard van Buitenen (42) runt hij de bar.

Want het credo bij R. de Rosa – wie de naamgever van het café is, houden ze nog even geheim – geldt: ‘goede kwaliteit, maar niet al te duur’. Zo serveren ze geen havermelkcappuccino, maar krijgt de gast filterkoffie (€ 2,-) met een kannetje melk ernaast en komt de Chardonnay uit de tap (€ 6,50).

Als barhappen zijn er onder andere ingelegde artisjokken in olie (€ 5,50), Amsterdams zuur ( € 5,50), kazen van de Noordermarkt. Ook kan je er Ei de Rosa eten (oeuf mayonaise, € 6,50), van zelfgemaakte mayonaise. “De keuze is bewust beperkt gehouden,” zegt Lensvelt. Bij elke bestelling krijg je een fles water en een bakje met maïsnootjes.

En voor wie van schrijven houdt: bij de wc hangt een rode R. de Rosa-brievenbus van keramiek die Burgers zelf heeft gemaakt. “Mensen kunnen hier kaartjes schrijven en dan doen wij ze voor hen op de post, met een speciale R. de Rosa-postzegel.

Op de tap is er Budels, Brabants bier, want Burgers en Lensvelt komen uit Brabant. “De gemoedelijke sfeer uit de Jordaan doet ons denken aan die in Brabant.


Tekst: Paola Leijssen (Parool)

deel dit artikel:

Naar aanleiding van dit
artikel contact opnemen?