‘Natural High blijft positief in coronatijd’

Sinke Komejan Magazine #21 | Zomer | 2020


“De corona-crisis zorgt er natuurlijk voor dat we verlies draaien. We moesten een noodstop maken. Maar we gaan het wel overleven. Elke crisismanager weet dat de wereld uiteindelijk weer door draait…”

Jörgen Borsboom, mede-eigenaar van Natural High blijft positief. “Natural High is een hecht team, werkt gepassioneerd voor haar klanten en dat zorgt voor goodwill. Dit was in de coronatijd duidelijk voelbaar en dat sterkt ons enorm!”

Jörgen ontmoette zijn compagnon Onno tijdens zijn studie op de Hogeschool Rotterdam. “In het laatste jaar zijn we voor onszelf begonnen met een kiteschool. Dat was gelijk ook ons afstudeerproject.” Wat klein begon, werd al snel groter. Natural High pakte evenementen op en na verloop van tijd kwam er ook een surfshop bij. Er werd een strandpaviljoen gebouwd van gerecycled materiaal. Inmiddels draait Natural High het tiende seizoen op zijn huidige plaats. “Voor mij voelt het nog steeds alsof we een klein bedrijf zijn, maar dat is al lang niet meer zo. We hebben tientallen mensen in dienst en dat maakt het in deze coronatijd lastig.” De surfshops, het evenementenbureau en de beachclub op de Brouwersdam: alles viel stil.

“We zijn een seizoensgebonden bedrijf; het is altijd zo geweest dat er seizoenschommeling is. Nu mis je een winstgevende periode en dat maakt het voor dit jaar anders. De evenemententak werd het hardst geraakt: alle lessen en activiteiten werden gecanceld. De beachclub moest dicht. Gelukkig deden de surfshops het goed in de meimaand. Maar we veranderden van hotspot in een uithoek. Langs de weg stonden borden met de tekst: ‘Draai om, ga niet naar de stranden’. Die had ik wel weg willen slepen.” In zo’n tijd leer je je vrienden kennen. Jörgen: “We kregen veel reacties van mensen die ons belangeloos wilden helpen. Anderzijds wist de bank ons natuurlijk ook in no-time te vinden. Zij wilden een taxatie zien omdat onze inkomsten veel lager waren dan de uitgaven. Zo kwamen we bij Forvalue terecht. Dat contact was heel goed. Ze zijn kundig en kunnen snel schakelen. Er is kennis over de hele Nederlandse kustlijn en ze geven gericht advies over de cijfers. Zij zien wat we moeten doen om rendabeler te worden. Mijn doel is nooit geweest om zakken te vullen of rijk te worden. Je moet het naar je zin hebben met wat je doet. Maar de boel moet wel draaiend gehouden worden.” Hij relativeert en blijft optimistisch: “We zijn ooit gestart in een container. Nu staat er een mooi bedrijf. En zolang we er plezier in hebben, blijft dat zo.”


Artikel afkomstig uit het zomermagazine van Sinke Komejan

deel dit artikel:

Naar aanleiding van dit
artikel contact opnemen?