Prima verkoopbegeleiding. Punt!

Interview de heer Rokus van Blokland, 23 januari 2021
Verkoop Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek


Rokus van Blokland is een man van weinig woorden. Een harde werker met veel liefde voor zijn bedrijf en het pand dat zojuist met begeleiding van Forvalue verkocht is: de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Zijn oordeel over de begeleiding van het verkoopproces is kort en duidelijk: Prima! Na doorvragen wil hij daaraan toevoegen: En alle lof voor de persoonlijke benadering in deze zakelijke transactie.

Goed gevoel bij de koper
In 2020 was het voor de familie Van Blokland tijd voor een grote stap: om zich terug te trekken uit hun bedrijf en het geheel te verkopen. Daarom is gezocht naar een koper die niet alleen geïnteresseerd was in het pand, of juist in de exploitatie, maar in beide. Van Blokland: “Ik ken Dorus Helsen van Forvalue al jaren, eerder is het restaurantdeel van ons bedrijf via hem verkocht. Dus voor ons was het vanzelfsprekend om de verkoop van de rest nu ook bij Forvalue neer te leggen. Het was niet direct beklonken. Wij wilden absoluut een goed gevoel bij de koper hebben en we zijn echt niet met de eerste de beste geïnteresseerde in zee gegaan. We zijn blij dat we een koper hebben gevonden waar we direct een klik mee hadden. Deze man heeft een enorm enthousiasme voor het bedrijf, en dat doet ons ook goed.“

Geheim recept
Voor wie Doesburg niet kent: het is een prachtig stadje aan de IJssel, vol met historische panden en nostalgie. De Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek is gestart in 1806. Het is al meer dan 200 jaar in bedrijf en nog steeds produceert het mosterd en azijn. Behalve het kleinschalige, ambachtelijke productiebedrijf herbergt het pand een winkeltje en een museum. Het museum staat vol met attributen van diverse andere mosterdfabrieken uit Doesburgs verleden.

“Het bedrijf werd in 1968 door mijn schoonouders gekocht”, aldus Van Blokland. “Zij namen de mosterdmolen over en kregen het geheime mosterdrecept erbij. Zij hebben het bedrijf opgebouwd tot wat het nu is, toen nog op nummer 8 in deze straat. In 1974 is het bedrijf verhuisd naar het huidige pand en in 1983 ben ik zelf na vijf jaar advocatuur als fulltime mosterdmaker ingetreden in het bedrijf, dat tot dan toe door mijn schoonouders en mijn vrouw werd gerund. Het leukste is de afwisseling van alle werkzaamheden. Omdat het zo klein is, doe je bijna alles zelf. Wij hebben meer dan 40 jaar van ons leven in het bedrijf gewerkt en dat hebben we met heel veel plezier gedaan. Wij vinden het dus belangrijk dat het in goede handen komt en dat het bedrijf doorgezet wordt.”

Op eigen manier
Van Blokland: “Nee, de verkoop heeft niets met corona te maken. Corona heeft wel veel invloed op een toeristisch stadje als Doesburg. Ons museum is gesloten, en er zijn nu ook nauwelijks toeristen in de stad. Normaal verkopen we tevens mosterd aan de lokale horeca, dat is nu natuurlijk een stuk minder. Maar ons bedrijf is ook gewoon een productiebedrijf en we verkopen onze beroemde Doesburgse mosterd in winkels door heel Nederland, waaronder bij twee grote landelijke supermarktketens. Dat gaat gewoon door. En zoals gezegd: in ons ambachtelijke bedrijf is altijd wat te doen. Of mijn vrouw en ik nog actief blijven in het bedrijf? De nieuwe eigenaar moet zeker zijn eigen beleid uitzetten en het op zijn eigen manier doen. Het bedrijf blijft wel in ons zicht. Letterlijk. We wonen namelijk vlakbij. Als hij vragen heeft, willen we daar op de achtergrond natuurlijk bij helpen. Onze ervaring delen we graag.”


Opgesteld door: Laura van den Boogaard
Lank Communicatie

deel dit artikel:

Naar aanleiding van dit
artikel contact opnemen?