Waar moet u op letten bij een bedrijfsovername in de horeca?

Als ervaren of beginnend-horecaondernemer die overweegt een bedrijf over te nemen, staat u voor een gedurfde en complexe stap. Of u nu een expert bent in uw vakgebied of nieuw bent in de branche, enkele cruciale aspecten zijn van essentieel belang voor het gewenste resultaat. Bij Forvalue begrijpen we de complexiteit van een horecabedrijfsovername en delen we graag enkele belangrijke overwegingen met u.

  1. Locatieanalyse

De locatie van uw toekomstige horecaonderneming is van vitaal belang voor haar succes. Het is essentieel dat de locatie aansluit bij het concept. Een bruincafé is vaak minder succesvol wanneer het gelegen is in een natuurgebied dan wanneer het zich bevindt in het stadshart van een gezellige plaats. Om de locatie af te stemmen op het concept, dient u zich een aantal vragen af te stellen, zoals:

  • Is mijn beoogde doelgroep aanwezig in de buurt van de onderneming?
  • Wie zijn mijn nabij gelegen concurrenten?
  • Hoe wil ik dat mijn gasten mijn horecabedrijf bereiken?

Een grondige analyse van demografische gegevens, concurrentie en bereikbaarheid kan u helpen de geschiktheid van de locatie te beoordelen.

  1. Analyse van de huidige bedrijfsexploitatie

Bij het aankopen van een horecabedrijf wordt doorgaans een overnamesom gevraagd voor de goodwill, inventaris, handelsnaam, bedrijfsinrichting, huurrechten en bedrijfsinventaris. Om goed te kunnen begrijpen waar de overnamesom op gebaseerd is, dient u de volgende zaken goed te analyseren:

  • Winst- en verliesrekeningen
  • Huurovereenkomst en eventuele allonges
  • Staat van de bedrijfsinrichting en inventaris
  • Staat van het vastgoed
  • Het personeelsbestand

Het kan voorkomen dat u anders tegen de verkoopprijs aankijkt. Houdt dan wel in uw achterhoofd dat het in principe het doel blijft om overeenstemming te bereiken met de verkopende partij. De verkopende horecaondernemer heeft vaak zijn ziel en zaligheid gelegd in zijn onderneming. Zoek daarom altijd de dialoog met elkaar op.

Naast het doorgronden van de overnamesom doet u er ook goed aan om de rest van de bedrijfsexploitatie te analyseren. Vraag daarom aan de verkopend makelaar of er een dataroom beschikbaar kan worden gesteld. Belangrijke punten om te controleren zijn onder meer:

  • Exploitatie- en terrasvergunningen
  • Het bestemmingsplan
  • Eventuele bruikleenovereenkomsten
  • Leveranciersverplichtingen en de inhoudelijke afspraken
  • Overige contracten

U doet er verstandig aan om volledig beeld te vormen van de bedrijfsexploitatie. Informeer tot slot aan de makelaar naar mogelijke toekomstplannen die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering.

Bij een bedrijfsovername in de horeca komt veel kijken en een grondige voorbereiding is essentieel om succes te garanderen. Bij Forvalue begrijpen we de uitdagingen die gepaard gaan met een overname en staan klaar om u te begeleiden bij elke stap van het proces. Met onze expertise en uw visie kunnen we samen een solide basis leggen voor een bloeiende horecazaak. Wenst u meer informatie? Neem gerust contact met ons op via info@forvalue.nl of telefonisch op 033 80 03 225.

 

 

 

deel dit artikel:

Naar aanleiding van dit
artikel contact opnemen?